Całka z pola
studenciak: cześć
przygotowuje się do kolokwium i chciałbym o sprawdzenie zadania prostego
pole między liniema f(x) = e , g(x) = ex , h(x)= e(−x)
wynik wyszedł mi −1+e+1/e
15 cze 11:11
dociekliwy:
Pokaż granice całkowania i całkę.
15 cze 11:20
kochanus_niepospolitus:
hmmm ... coś źle Ci wyszło, ponieważ mamy:
2(e1 − ∫01 ex dx) = 2e − 2(e + 1) = 2
15 cze 11:38
dociekliwy:
=20∫1(e − ex)dx = 2
15 cze 11:48
dociekliwy:
Masz kochanus: −2.
15 cze 12:04
kochanus_niepospolitus:
miało być:
2e − 2(e
− 1) = 2
15 cze 12:07
dociekliwy:
No to tera......tak
15 cze 12:09
studenciak: widzę swój błąd dzieki wielkie
15 cze 12:22
studenciak: następne zadanie objętość obliczyć przez figury ograniczonymi takimi funckjiami y= x 2 , z =
x2+y2 y=1 z=0
15 cze 12:23
studenciak: obszar całkowania dla −1≤x≤1 dla x2≤y≤1
15 cze 12:23
studenciak: 1,66 wyszła mi objętość
15 cze 12:28
kochanus_niepospolitus:
no to zapisz nam tutaj całkę
15 cze 12:28
studenciak: −1∫1 (x2∫1 (x2+y2)dy)dx
15 cze 12:42
kochanus_niepospolitus:
| | y3 | |
∫∫ (x2+y2) dydx = ∫(yx2 + |
| ) dx |
| | 3 | |
| | 1 | | x6 | |
po podstawieniu granic: x2 + |
| −x4 − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | x6 | | x3 | | x | | x5 | | x7 | |
∫(x2 + |
| −x4 − |
| ) dx = |
| + |
| − |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 5 | | 21 | |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
po podstawieniu: |
| − |
| − |
| = ... |
| | 3 | | 5 | | 21 | |
15 cze 12:56