Oblicz odległośc punktu B od prostej CA
beti19: Proszę pomóżcie od czego zacząć to zadania:
Mamy trójkąt o wierzchołkach A(3,2) B (0,4) C(−5,−1)
oblicz odległość punktu B od prostej CA
15 cze 11:07
5-latek: Napisz rownanie prostej AC w postaci ogolnej
Potem wzor na odleglosc punktu od prostej
15 cze 11:09
dociekliwy:
Mozesz tez podwojone pole trojkata podzielic przez dlugosc boku AC
15 cze 11:36
beti19: oki 5−latek dzięki za pierwszą podpowiedź a wiec zaczynam od wyznaczenia równania prostej
y=ax+b no i z punktów C( −5,−1) i A(3,2) dostaję:
nastepnie przyrównuje do zera CZYLI:
a poźniej podstawiam do wzoru:
| Axo+ Byo+C | |
| = no i wychodzi mi wynik minusowy   ? a przecież |
| √A2 +B2 | |
odległość nie może wyjść ujemna
chyba coś liczę źle, proszę aby ktoś rozwiązał to zadanie ........
15 cze 11:38
kochanus_niepospolitus:
zapomniałeś o MODULE w liczniku
15 cze 11:42
Janek191:
3 x − 8 y + 7 = 0
B = (0, 4)
więc
| | I 3*0 − 8*4 + 7 I | | 25 | |
d = |
| = |
| |
| | √32 +(−8)2 | | √73 | |
15 cze 13:39
jc:
A=(3,2), B=(0,4), C=(−5,−1)
A−B=(3,−2), A−C=(8,3)
Szykana odległość oo wysokość równoległoboku liczona od boku AC
= pole / długość podstawy = |3*3+8*4| / √8*8+3*3= 25/√73
15 cze 13:49
beti19: Bardzo Wam dziękuję jc i Janek191
− właśnie taki wynik mi wyszedł tylko z minusem a przecież
w liczniku mam obliczyć wartość bezwzględną
15 cze 15:14