Rozloz na czynniki
5-latek: x4+1= (x2+1)2−2x2= (x2+1−√2x)(x2+1+√2x)
Powinno byc dobrze
t6+1= (t2+1)3−3t2−3t= (t2+1)3−3t(t+1)
mam dojsc do postaci
(t2+1)(t2−√3t+1)(t2+√3t+1)
15 cze 11:07
kochanus_niepospolitus:
a może zaczniesz od:
t6 + 1 = (t2+1)(t4 − t2 + 1)
t4+1 − t2 = (t2+1)2 − 3t2 = (t2 + 1 − √3t)(t2 + 1 + √3t)
i już masz gotowe
15 cze 11:35
Saizou :
możesz też obliczyć pierwiastki 6−stopnia z −1, a potem tylko stosownie wymnożyć.
15 cze 11:38
5-latek: Witam Panow
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dzieki
15 cze 11:53
5-latek: Zakodowalem sobie z e a
n+b
n =... jest dla nieparzystych a nie pomyslamem ze mozna zrobic
(t
2)
3+1 i juz go mam
![emotka](emots/1/smutny.gif)
(
15 cze 11:57
Mariusz:
t
6+1=((t
2+1)−1)
3+1
t
6+1=(t
2+1)
3−3(t
2+1)
2+3(t
2+1)−1+1
t
6+1=(t
2+1)
3−3(t
2+1)
2+3(t
2+1)
t
6+1=(t
2+1)((t
2+1)
2−3(t
2+1)+3)
t
6+1=(t
2+1)((t
2+1)
2−3t
2)
t
6+1=(t
2+1)(t
2−
√3t+1)(t
2+
√3t+1)
| (2k+1)π | |
a2m+x2m=∏k=0m−1(a2−2acos( |
| )x+x2) |
| 2m | |
| (2k+1)π | |
a2m+1+x2m+1=(a+x)∏k=0m−1(a2−2acos( |
| )x+x2) |
| 2m+1 | |
16 cze 08:16