Oblicz prawdopodobieństwo
Newbie: Przedsiębiorstwo zawarło umowy z zakładami Z1, Z2 oraz Z3 na dostawę podzespołów.
Zakład Z1 dostarcza 50%, zakład Z2 dostarcza 35% natomiast zakład Z3
dostarcza 15% potrzebnych podzespołów. Wiadomo, że 95% dostaw zakładu Z1, 80%
dostaw zakładu Z2 oraz 85% dostaw zakładu Z3 odpowiada wymaganiom technicznym.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że jeden wylosowany podzespół odpowiada wymaganiom
technicznym?
Do punktu serwisowego zgłasza się klient z urządzeniem, w którym uszkodzony jest
podzespół. Jakie jest prawdopodobieństwo, że producentem zepsutego podzespołu był
zakład Z1?
15 cze 08:11
Janek191:
Wzór na prawdopodobieństwo całkowite.
Tw. Bayesa.
15 cze 09:01
powrócony z otchłani:
Zeby zrozumiec to lepiej zaloz sobie ze calkowita produkcja podzespolow to 10000 sztuk. Policz
ile ktory zaklad produkuje i ile z nich jest wadliwy.
15 cze 09:03
Newbie: Dziękuję za informacje.
Zastosowałem wzór na prawd. całkowite oraz twierdzenie Bayesa.
Wyniki wyszły mi kolejno 0,8825 oraz 0,02832861 na tych wzorów. Nie wiem, czy poprawnie.
15 cze 10:05
kochanus_niepospolitus:
| | 0.50*0.95 + 0.35*0.8 + 0.15*0.85 | |
1) P(A) = |
| = 0.8825 |
| | 1 | |
| | 0.5*0.05 | | 0.025 | | 10 | |
2) P(B) = |
| = |
| = |
| ≈ 0.2128 |
| | 0.5*0.05 + 0.35*0.2 + 0.15*0.15 | | 0.1175 | | 47 | |
proponuję wyniki podawać w postaci ułamka
15 cze 10:14
Newbie: Widzę już błąd, który nastąpił w mianowniku w drugim wzorze. Nie wziąłem pod uwagę, że w tym
przypadku chodzi o wadliwe urządzenie.
15 cze 10:24