y | ||
y'− | =lnxy4 z=y−3; y=z−3; y'=−3z−4z'; y4=z−12 | |
3x |
z−3 | ||
−3z−4*z'− | =lnxz−12 /:z−12 | |
3x |
z9 | ||
−3z8*z'− | =lnx | |
3x |
z9 | ||
−3z8*z'− | =0 | |
3x |
z9 | ||
−3z8*z'= | /:z9 /:−3 | |
3x |
1 | ||
z−1dz=− | dx /całka | |
9x |
1 | ||
ln|z|=− | ln|x|+C /e | |
9 |
−1 | ||
z=x | *C2 | |
9 |
−1 | −10 | −1 | ||||
z'= | x | *C2(x)+C'2(x)*x | ||||
9 | 9 | 9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |