wyznacz dziedzinę, funkcja dwóch zmiennych
Kasia: wyznacz dziedzinę:
f(x,y)= √ 2*x2 +x + 18*y2 −14*y + 3√x
rozpisałam:
2*x2 +x + 18*y2 −14*y > 0 /*16
16*x2+8*x+y2−2y>0
16*[x+14)2−116]+ (y−1)2−1>0 /:2
8*(x+14)2 + (y−1)2>1
(x+14)2u{1{8}} + (y−1)2>1
wychodzi elipsa o osiach:
a= √24
b=√2
czy dobrze rozumuję?
14 cze 21:57
powrócony z otchłani:
Dobrze ale pomylki w obliczeniach ... w pewnym momencie dzielisz wszystko przez 2 ale (y−1)2
nadal pozostaje bez zmian
14 cze 22:12
Kasia: aa oki,dziekuję slicznie
14 cze 22:18
Mila:

2x
2+x+(1/8)y
2−(1/4)y≥0 /*8
16x
2+8x+y
2−2y≥0
| | 1 | | 1 | |
16*[(x+ |
| )2− |
| ]+(y−1)2≥1 |
| | 4 | | 16 | |
obszar poza elipsą
14 cze 23:11