Sprawdź czy wektory tworzą bazę przestrzeni liniowej
K: sprawdź czy wektory x1=(1,2,−1,0), x2=(−1,1,2,−1), x3=(1,2,2,1), x4=(−1,1,−1,−2) tworzą bazę
przestrzeni liniowej R4
14 cze 21:20
Saizou :
Zobacz czy da się przedstawić wektor [x1 x2 x3 x4] w postaci kombinacji liniowej
podanych wektorów, tzn.
[x1 x2 x3 x4]=α[1 2 −1 0]+β[−1 1 2 −1]+γ[1 2 2 1]+δ[−1 1 −1 −2]
rozwiąż ten układ, jeśli jest rozwiązywalny tzn. wektory generują całą przestrzeń, jeśli jest
sprzeczny tzn. że wektory nie generują R4
15 cze 10:56
'Leszek: Chyba szybciej bedzie obliczyc wyznacznik ( 4x4) zbudowany na podanych wektorach
( mozna posluzyc sie rozwinieciem Laplacea , lub metoda dzialan elementarnych
na wierszach badz kolumnach ) , jezeli det W ≠ 0 to sa to wektory bazy .
15 cze 17:35
eaqwedawq:

αβγπ
14 lut 15:57