równanie rożniczkowe
Jimi: x*dy/dx+y = (−3x+2)e2x
14 cze 17:13
powrócony z otchłani:
Wskazowka:
xy' + y = (xy)'
14 cze 18:18
dociekliwy:
Albo...podziel obie strony przez x i masz liniowe niejednorodne.
14 cze 21:00
'Leszek: Jest to rownanie ktore rozwiazujemy metoda uzmienniania stalej :
x y ' + y = (−3x + 2)e2x
x y ' = − y ⇔ dy/y = − dx/x ⇒ ∫ dy/y = − ∫ dx/x ⇒ ln |y| = − ln x + C
y = C(x)/x , rozwiazanie rownania jednorodnego
y ' = C '/x − C/x2
po podstawieniu do podanego rownania otrzymujemy :
x ( C '/x − C/x2 ) + C/x = ( −3x + 2)e2x ⇒ C ' = ( −3x +2)e2x
C = ∫ ( −3x + 2)e2x dx ⇒ C = −3 ∫ x e2x dx + 2 ∫ e2x dx = .......dokoncz !
14 cze 22:29
dociekliwy:
Jest jeszcze metoda przewidywań.
15 cze 00:52
adam: 4(x−y)dx = 5(x+y)dy
3 sty 15:32
Mariusz:
Masz równanie jednorodne
Podstawienie y=ux rozdzieli zmienne
y'=u'x+u
4(x−ux)−5(x+ux)(u'x+u)=0
4x(1−u)−5x(1+u)(u'x+u)=0
4−4u−(5+5u)u'x−(5+5u)u=0
(5+5u)u'x=−5u−5u
2−4u+4
(5+5u)u'x=−(5u
2+9u−4)
To jest równanie o rozdzielonych zmiennych
| 1 | (10+10u)du | | dx | |
|
| =− |
| |
| 2 | 5u2+9u−4 | | x | |
| 1 | 10u+9 | | 1 | 1 | | dx | |
|
| du+ |
|
| du=− |
| |
| 2 | 5u2+9u−4 | | 2 | 5u2+9u−4 | | x | |
Wygodniej by się liczyło gdybyśmy w mianowniku mieli 5u
2+9u+4
zamiast 5u
2+9u−4
a tak w rozkładzie na czynniki będziemy mieli pierwiastki
P(x,y)=4(x−y)
Q(x,y)=−5(x+y)
| | 1 | |
μ(x,y)= |
| |
| | 4x(x−y)−5y(x+y) | |
| 4(x−y) | | 5(x+y) | |
| dx− |
| dy=0 |
| 4x2−9xy−5y2 | | 4x2−9xy−5y2 | |
To jest równanie zupełne
| 4(x−y) | | 5(x+y) | |
| dx− |
| dy=0 |
| 4x2−9xy−5y2 | | 4x2−9xy−5y2 | |
Gdyby udało się znaleźć jeszcze jeden czynnik całkujący wtedy wystarczyłoby
te czynniki tylko podzielić
5 sty 10:09