Przekształcenie liniowe L
Stormx: Czy L jest przekształceniem liniowym?
| | π | |
L: R2 −> R2 , L jest obrotem o |
| w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara wokół |
| | 2 | |
punktu (1,2)
Wiem na czym polega zadanie, ale nie mam pojęcia, jak wyznaczyć wzór tego przekształcenia.
14 cze 15:38
Adamm: przekształcenie nie jest liniowe
14 cze 16:39
Pytający:
Macierz obrotu dla tego kąta to:
R= 0 −1
1 0
https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_obrotu
Jednak chcemy obracać wokół (1,2), zatem najpierw przesuwamy ten punkt do środka układu,
następnie obracamy i na końcu przesuwamy punkt na swoje miejsce:
[x',y']
T=R*([x,y]
T−[1,2]
T)+[1,2]
T=R*[x−1,y−2]
T+[1,2]
T=[2−y,x−1]
T+[1,2]
T=[3−y,x+1]
T
L(x,y)=(3−y,x+1)
14 cze 17:11
g: @Pytający, wszystko jest okej, ale inaczej bym to objaśnił. Przed obrotem środek układu
przenosimy do punktu (1,2), robimy obrót, i w końcu wracamy z układem na stare miejsce.
Rachunkowo nie robi to różnicy.
15 cze 14:17