Monotoniczność funkcji
Roman: Panowie mam problem z 3 zadaniami z monotoniczności funkcji. Rozwiązując 2 poradzę sobie z 3.
Zacznę od moim zdaniem najprostszego.
Zbadaj monotoniczność funkcji:
a) y=2x
5−10x
4+10x
3−2
D=R
f'(y) = 10x
4−40x
3+30x
2
D'=D
10x
4−40x
3+30x
2=0
x
2(10x
2−40x+30)=0
x
2=0
x
1=0 x
2 = 0 (0 występuje dwukrotnie, więc wykres się będzie odbijał od 0)
10x
2−40x+30=0|:10
x
2−4x+3=0
Δ=4
↗(−
∞,0)u(0;1)u(3;+
∞)
↘(1;3)
zaś odp. w książce jest następująca:
↗(−
∞,1)u(3;+
∞)
↘(1;3)
Kolejne zadanie z logarytmami
y=xlnx
Df = x>0
| | x | |
f'(y)= (x)'lnx+x(lnx)=lnx+ |
| =lnx+1 |
| | x | |
D'f = Df
lnx+1=0)|e
(...)
x+e=1
x=1−e
14 cze 10:40
Jerzy:
Ad 1)
Zauważ, jak się zmienia znak pochodnej w x = 1 oraz x = 3
14 cze 10:43
Jerzy:
Zad 2)
Źle policzone miejsce zerowe pochodnej
14 cze 10:44
'Leszek: W drugim zadaniu masz blad :
ln x +1 =0 ⇔ ln x = −1 ⇒ x = e−1
14 cze 10:45
Jerzy:
I jeszcze jedna uwaga...argumentem pochodnej jest x, a nie y:
f'(x) , a nie f'(y) !
14 cze 10:45
Roman:

taki wykres byłby wg mnie − nie wiem dlaczego 0 nie jest brane pod uwagę na wykresie.
Możesz nieco dosadniej przedstawić Jerzy swój punkt widzenia.
14 cze 10:46
Roman: Zadanie 2 więc rozwiązane, dzięki @ Jerzy i @'Leszek
14 cze 10:47
Jerzy:
Patrz na swój wykres... Dla x < 1 pochodna jest dodatnia, funkcja rośnie
Dla x ∊ (1;3) pochodna jest ujemna , funkcja maleje
Dla x > 3 , pochodnia jest dodatnia funkcja rośnie.
14 cze 10:51
Roman: 
już wiem, ponieważ jest to suma przedziałów. Dzięki Jerzy.
Pozdrawiam
14 cze 10:52
jc: A na jakim przedziale funkcja f(x)=x2 jest rosnąca?
Bo podejrzewam, że wg tego podręcznika funkcja rośnie dla x>0,
a przecież rośnie dla x≥0.
14 cze 11:06