Liniowa
Buuu: Siemka, mam taki problem z Algebry liniowej
otóz mam wyznaczyć jakąś baze dla jądra odwzorowania
doszedłem do momentu kiedy jądro odwzorowania to zbór {−dx2+cx+d ; c,d ∊R }\jest to oczywiscie
podprzestrzen iniowa w R3[x]
i teraz moje pytanie jest takie, co będzie tą bazą dla jądra w takiej sytuacji? może być np
{−x2+1,x} ? i wlasciwie jezeli tak to mozna po prostu tak napisac czy trzeba to tez jakos
sprawdzic zeby bylo tak jak sie nalezy ?
14 cze 07:45
Buuu: W sumie to można to tak zapisać
...={−dx2+cx+d ; c,d ∊R }={d(−x
2+1)+cx ; c,d∊R} = Span
R3[x](−x
2+1,x)

i teraz juz baza to {−x
2+1,x}
14 cze 07:52