trójkat
wola: Środek okregu opisanego i wpisanego w trójkat jest tym samym punktem. Pokaż ze stosunek
najdłuższego boku tego trójkata do najkrótszego jest mniejszy niz 2.
14 cze 07:42
powrócony z otchłani:
Skoro jest to ten sam punkt to jest to trojkat rownoboczny
A wykazanje tego bedzie bardzo proste −−− rysunek + zaznaczenie promieni jednego i drugiego
okregu
14 cze 07:47
kochanus_niepospolitus:

Narysujmy trójkąt taki, że |AB| ≠ |BC| ≠ |CA|
z tw. Pitagorasa:
| ⎧ | e2 + r2 = R2 | |
| ⎩ | f2 + r2 = R2 |
|
z tego układu wynika, że e=f
jak dorzucimy pozostałe równania to wyjdzie, że:
a=b=c=d=e=f
Więc mamy tutaj trójkąt równoboczny
14 cze 09:17