prostokąt
gin: Przekątne prostokąta ABCD przecinają się w K oraz AK jest większe niż AB. Okrąg o środku A i
promieniu AK przecina AB w punkcie E. Jeśli kąt AKB = 4 * kąt BKE, oblicz kąt BAC.
14 cze 07:24
powrócony z otchłani:
Skoro AK jest wieksze od AB to jak okrag o promieniu AK (i srodku w A) moze przeciac bok AB?
14 cze 07:48
powrócony z otchłani:
A gdyby to olac to:
4α + 2β = 180
6α + β = 180
Wystarczy rozwiazac ten uklad rownan aby wyznaczyc β czyli kat BAC
14 cze 08:22
kochanus_niepospolitus:

rysunek pomocniczy:
α ,
4α ,
β,
3α
14 cze 09:11