prawdopodobieństwo cz2
Maja: Trzykrotnie wybieramy losowo liczbę ze zbioru {1, 2, 3}. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
liczba 1 została wybrana co najmniej raz? (Znajdź najpierw prawdopodobieństwo, że liczba 1 nie
została wybrana)
Czterokrotnie wybieramy losowo liczbę ze zbioru {1, 2, 3, 4}. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
liczba 1 została wybrana co najmniej raz?
n−krotnie wybieramy losowo liczbę ze zbioru {1, 2, ..., n}. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
liczba 1 została wybrana co najmniej raz?
13 cze 23:51
kochanus_niepospolitus:
1)
Z przeciwnego liczysz:
| | 2*2*2 | | 2 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = 1 − ( |
| )3 |
| | 3*3*3 | | 3 | |
analogicznie pozostałe przypadki
13 cze 23:56