arytmetyka modularna
pyszczek: Jak obliczyć 6
70 mod 229 kroczek po kroczku bym prosił

z góry wielkie dzięki
13 cze 23:43
kochanus_niepospolitus:
to już któreś z kolei zadanie tego typu ... pokombinuj trochę sam/−a
63 mod 229 = 216 mod 229 = (−13) mod 229
no to 67 mod 229 = (63)*(63)*6 mod 229 = (−13)2*6 mod 229 = 98 mod 229
614 mod 229 = 982 mod 229 = 215 mod 229 = (−14) mod 229
628 mod 229 = 196 mod 229 = (−33) mod 229
656 mod 229 = 173 mod 229 = (−56) mod 229
i w końcu:
670 mod 229 = (656 * 614) mod 229 = ((−56) * (−14)) mod 229 = (−70) mod 229 = 97
13 cze 23:55
pyszczek: przepraszam nie złość się, nie masz obowiązku mi odpowiedzieć
13 cze 23:58
gleg: o co chodzi z tym mod
?
14 cze 00:16
Milo: definicja:
a=b (mod m) ⇔ m|(a−b)
W praktyce chyba najłatwiej kojarzyć tak:
a=b (mod m) oznacza, że liczby a i b dają tę samą resztę z dzielenia przez m.
14 cze 00:31
Mila:
Pyszczku , masz rozwiązane to podziękuj Panu.
14 cze 18:58
Up: kochanusniepospolitus nie może po prostu dodać odpowiedzi, zawsze musi dodać od siebie jakąś
zgryźliwość. Nie wiem po co tutaj siedzi...
14 cze 21:41
Adamm: Up, nie widzę w tym nic zgryźliwego
chyba powinieneś wyjść na chwilę z domu i nabrać świeżego powietrza
14 cze 21:48
Up: O Jezu, kolega adwokat. Ciebie też już dobrze znam z forum XD
14 cze 21:51
Adamm: to dobrze
ale mnie to nie obchodzi
14 cze 21:53
Up: Aj szkoda, bo dużo gadasz mało robisz
14 cze 21:56
Mila:
Zgryźliwość nie zgryźliwość , ale pracę wykonał, wypada podziękować i chyba kolego
Up nie
znajdziesz
na forum mojej uwagi niegrzecznej.

Pozdrawiam niezadowolonych. ( Chyba będzie burza i stąd nadwrażliwość)
14 cze 21:56
Up: Mila − Twojej nie, bo już kilkakrotnie mi pomagałaś. Ale Adamm i niepospolitus, udzielają się
pod co drugim postem, tylko szkoda, że rzadko na temat
14 cze 22:01
powrócony z otchłani:
Up ... napisalem co napisalem bo w tamtej chwili (na przestrzeni paru godzin) bylo 4−5 innych
zadan dokladnie z tego samego tematu.
Wiec to byla osoba ktora nawet nie probowala znalezc wskazowke i czekala na gotowca badz (co
gorsze) ta sama osoba ktora wrzucala poprzednie zadania.
Zreszta jak na to co potrafie napisac (nie zawsze slusznie) to tutaj jakos nic takiego
strasznego nie napisalem
14 cze 22:07
powrócony z otchłani:
Zadko na temat? To widac cos bardzo wybiorczo patrzysz na tym forum.
No chyba ze dla Ciebie 'na temat' ⇔ 'daj zrobie Ci gotowca, abys przypadkiem nie musial myslec
nad tym dluzej' ... to wtedy faktycznie, jedynie czasami pisze 'na temat'
14 cze 22:10
olekturbo: Polecam algorytm szybkiego potęgowania.
15 cze 01:16