rownanie
gleg: Rozwiąż rownanie
2x3 − 9x2 + x − 8 = 0
13 cze 22:13
Mila:
Wzory Cardano.
13 cze 22:25
Adamm: x
3−4,5x
2+0,5x−4=0
x=t+1,5
(t+1,5)
3−4,5(t+1,5)
2+0,5(t+1,5)−4=0
t
3−6,25t−10=0
| | 6,25 | | −10 | | 253 | | 3343−252 | |
Δ=(− |
| )3+( |
| )2=25− |
| =25* |
| >0 |
| | 3 | | 2 | | 3343 | | 3343 | |
t=
3√5+√Δ+
3√5−√Δ=
3√5+(5/12)√[(123−252)/12]+
3√5+(5/12)√[(123−252)/12]
| | 3 | |
x=3√5+(5/12)√[(123−252)/12]+3√5+(5/12)√[(123−252)/12]+ |
| |
| | 2 | |
13 cze 22:55
gleg: Super, dzięki za "gotowca". Bardzo mi pomoże w zrozumieniu
13 cze 23:46
Adamm: nie ma za co
13 cze 23:48
Mariusz:
Raczej skrótowca
Po sprowadzeniu do postaci t3−6,25t−10=0
podstawiasz y=u+v
otrzymane równanie grupujesz i zapisujesz w postaci układu równań
Układ równań przekształcasz do postaci wzorów Vieta równania kwadratowego
o pierwiastkach u3 oraz v3
14 cze 05:47