|
|
| ||||||||||||||||||||||
(a+b)n= | an+ | an−1b+...+ | bn | |||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||
dla n=1 mamy (a+b)1=a+b oraz | a+ | b=a+b | ||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
zakładając że dla n mamy (a+b)n= | an+ | an−1b+...+ | bn | |||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
dla n+1 mamy (a+b)n+1=(a+b)( | an+ | an−1b+...+ | bn) | |||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
=( | an+1+ | anb+...+ | abn)+ | |||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
+( | anb+ | an−1b2+...+ | bn+1)= | |||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
= | an+1+( | + | )anb+( | + | )an−1b2+...+ | bn+1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
korzystając z tożsamości | = | oraz | = | oraz | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| |||||||||||||||||||||
+ | = | dostajemy | |||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
(a+b)n+1= | an+1+ | anb+...+ | bn+1 | |||||||||||||||||||||