Dla jakich wartości parametru m równanie ma trzy różne rozwiązania?
koalla123: Dla jakich wartości parametru m równanie (m+2)x3−2x2+(m+3)x=0 ma trzy różne rozwiązania?
13 cze 20:34
koalla123: Wyszło mi, że m1= −5−√52 m2= −5+√52
i przedział me(−5−√52,−5+√52). Tylko nie wiem dlaczego w odpowiedziach jest,
że me(−5−√52, −3) ∪ (−3,−2) ∪ (−2,−5+√52)
13 cze 20:40
Izzy: Musisz wyrzucić −3 i −2
13 cze 20:45
koalla123: No tak, ale dlaczego?
13 cze 20:46
Izzy: Bo jak będzie −2 to będzie to rownanie kwadratowe i 2 rozwiązania
a jak −3 to będziesz miał
−x3 − 18x2 = −x2 (x + 18)
również 2 rozw
13 cze 20:52
koalla123: Dziękuję!
13 cze 21:00