Rozwiąż równanie różniczkowe
KRID: y'−4y=(2x−5)e
4x
dydx−4y=(2x−5)e
4x
Podpowie ktoś jak rozdzielić zmienne? Nie było mnie na ostatnich
ćwiczeniach i jestem trochę nieogarnięty w temacie
13 cze 20:33
jc: To inny temat.
Podstaw y=(Ax+Bx2)e4x i dobierz A, B tak, aby się zgadzało.
Do otrzymanego wyniku dodaj Ce4x.
13 cze 20:42
KRID: no niestety nic nie rozumiem z tego co napisałeś, inny temat tzn? Może sb wygooglam i ogarnę
13 cze 20:44
'Leszek: Rownanie jednorodne :
dy/dx = 4y ⇔ dy/y = 4dx ⇔ ∫ dy/y = 4 ∫ dx ⇒ ln |y| = 4x + C ⇒ y = C (x)* e
4x
Metoda uzmienniania stalej :
y ' = C ' *e
4x + 4 C e
4x
Podstawiamy do podanego rownania i otrzymujemy :
| dy | |
| − 4C e4x = (2x−5)e4x |
| dx | |
C ' e
4x + 4 C e
4x − 4 C e
4x = (2x−5) e
4x ⇒C ' = 2x − 5
Czyli C = x
2 − 2,5 x + D
y = ( x
2 − 2,5x + D) e
4x
13 cze 20:50
jc: Inny temat, bo to równanie liniowe niejednorodne o stałych współczynnikach.
Rozwiązujesz najpierw równanie jednorodne: y' − 4y =0, czyli y' = 4y.
To chyba potrafisz. y=Ce4x.
Niejednorodne możesz rozwiązać na kilka sposobów.
Ja zaproponowałem metodę przewidywania.
Chyba rozumiesz, co znaczy podstawić?
Podstawiasz y=(Ax+BX2)e4x.
Dobierasz A, B tak, aby y było rozwiązaniem.
Możesz poszukać, jak to działa.
13 cze 20:52
'Leszek: Zawsze sprawdzaj otrzymamy wynik przez obliczenie pochodnej dy/dx i podstaw do
podanego rownania , sprawdz wiec moj wwynik !
13 cze 20:56
piotr: y = ( x2 − 5x + D) e4x
13 cze 22:15
KRID: ogarnąłem dzięki 'Leszek
13 cze 22:30