układ kongruencji
glamMetal: Witam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
proszę o pomoc w zadaniu rozwiąż układ kongruencji:
x = 9 mod 12
x = 3 mod 13
x = 6 mod 25 przejrzałem już chyba wszystkie strony na internecie ale tylko wszystko mi to
skomplikowało, byłbym wdzięczny za rozwiązanie krok po kroku + lekkie wytłumaczenie bo się już
poddaję ( należy wykorzystać twierdzenie chińskie o resztach)
13 cze 20:29
Mila:
x = 9 mod 12
x = 3 mod 13
x = 6 mod 25
Ogólne rozwiązanie pierwszego równania: x=12k+9
szukamy takiego k, aby liczba x spełniała drugie równanie:
k=0 to x=9, 9=9(mod13) ,
k=1 to x=21, 21=8 mod13
k=2 to x=33, 33=7 (mod13) [zauważam, że zmniejsza się reszta o 1]
to wybieram k=6
x=81, 81=6*13+3⇔81=3 (mod 13)
ogólne rozwiązanie dwóch pierwszych równań :
x=81+12*13 m⇔x=81+156m
szukamy takiego m, że x=81+156m spełnia trzecie równanie:
81(m=0),81=3*25+6 jest!
x=81+156*25n,
sprawdzamy :
81=6*12+9
81=6*13+3
81=3*25+6
n=1
x=3981
3981=331*12+9
3981=306*13+3
3981=159*25+6
13 cze 21:31