wrrrrrrrrr: Dzidziną funkcji g jest zbiór liczb rzeczywistych. wykres funkcji f(x)=x4-3x3-2x2+6x
otrzymamy przesunięcie wykresu funkcji g wzdłuż osi OX o 2010 jednostek w lewo.
a) oblicz g (2009)
b) znajdź miejsce zerowe funkcji g
10 lis 19:06
wrrrrrrrrr: do coco.... nie rozumiem tych miejsc zerowych za bardzoczemu w drugim miejscu zerowym
odejmujemy 3 a nie dodajemy i wytłumacz mi to

dzięki.... ja to rozumiem ale nie do
końca
10 lis 19:20
coco: jaki miałes nick

? to zerkne na zad

10 lis 19:26
wrrrrrrrrr: załamka

a mogłbyś zerknąć jeszcze na prawie zrobione? hehe wybawicielem jesteś

masz
moze gg hehe
10 lis 19:32
coco:
juz znalazłam to zad.
tam był rozkład na czynniki f(x) = x (x - V2) (x +V2) (x -3)

!
stad to odejmowanie liczby 3

( wiesz już

)
10 lis 19:35
coco:
jakby co to 13814004
10 lis 19:36
wrrrrrrrrr: ale czemu miejsce zerowe to - 2007..... w tym pierwszym rownaniu wyszedl x=3
to czemu z tego zrobiło się - 2007... bo tak podstawiamy 2010 a że w lewo przesunięty to
będzie -2010 no i że drugie miejsce zerowe to 3 to do -2010 +3 dobrze myślę

czemu nie odpowiadasz na gy gy
10 lis 19:44
coco: no a ile to jest - 2010 +3= - 2007 no nie

?

( do zera 3 jednostki i jeszcze 2007 czyli przesunelismy sie do - 2007
10 lis 19:50
coco: jestem na gg
10 lis 19:52
coco:
"posłuchaj" uważnie
w rozkładzie naczynniki miejsce zerowe jest zawsze z przeciwnym znakiem

zgoda

więc jak masz np ( x -3) to miejsce zerowe jest +3 tak

jeżeli przesuwamy wykres w lewo o 2010
to zapiszemy rozkład jako ( x + 2010) bo wtedy miejsce zerowe znajdzie się
własnie w - 2010 OK

czyli mamy ( x + 2010 - 3) = ( x + 2007) czyli m-ce zerowe jest - 2007

!
10 lis 20:00