Prawdopodobieństwo występowania liter w słowie
Maja: 2D
Losowo wybieramy czteroliterowe słowo należące do zbioru ∑4, gdzie ∑={a,b,c,d,e}.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że litery w wybranym słowie są różne ?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że w wybranym słowie nie ma samogłosek ?
c) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrane słowo zaczyna się od samogłoski ?
13 cze 20:17
jacoob: |Ω|=54=...
a) |A|=V54=...
b) |A|=34=...
c) |A|=2*53=...
i licz
13 cze 20:26
Maja: A mógłbyś wytłumaczyć o co chodzi w podpunkcie a) ?
13 cze 20:56
mat: a) 5*4*3*2
13 cze 21:00