wielomiany
_emDżi_: Dany jest wielomian W(x)=(x−2)(x2−2mx+1−m2) gdzie m∈R
* Dla jakich wartości parametru m, wielomian ma trzy różne pierwiastki?
2)Wielomian w(x)=−x3+5x2+ax+b jest równy wielomianowi P(x)=(x−1)2(c−x)
gdzie c≠1
*wyznacz a,b,c
25 sty 21:57
Julek: piszę
25 sty 22:03
Eta:
ok

...to ja mam wolne
25 sty 22:08
Julek:
a)
x
1 = 2
x
2 − 2mx + 1 −m
2
Δ> 4m
2 − 4 + 4m
2 = 8m
2 − 4 = (
√8m−2)(
√8m+2)
m∊(−∞ ; −
2√8) ∪ (
2p{8 ; +∞)
b)
P(x) = (x
2 − 2x + 1)(c−x) = cx
2 − x
3 − 2cx + 2x
2 + c − x
−x
3 + 5x
2 + ax + b = − x
3 + (2+c)x
2 − ( 2c + 1) x + c
5 = 2+c ⇒ c = 3
a = 2c+ 1 ⇒ a = 7
b = c = 3
a=7
b=3
c=3
25 sty 22:12
Julek:
Eta, zrelaksuj się w ten przepiękny, upalny dzień i nie martw się parametrami

Choć sprawdzić byś mogła
25 sty 22:13
Eta:
Julek 
zad. 1) ...... niestety , ale błędna odp
25 sty 22:14
Eta:
zobacz
35496 ..... i relaksując się popraw .....
25 sty 22:15
Julek:
trosze relaksu nie zaszkodzi
różne
25 sty 22:25
Eta:
x
2 i x
3 muszą być dodatkowo ≠ 2
poprawiaj więc to co "skopałeś"
25 sty 22:28
Julek:
poprawka do 1) :
dodatkowe założenie :
f(2) ≠ 0, gdzie f(x) = x
2 − 2mx + 1 − m
2
f(2) = −m
2 − 4m + 5
Δ = 16 + 20 = 6
2
odpowiedz :
taka jak napisałem wykluczając −5 i 1
| | 2 | | 2 | |
m∊ (−∞; − |
| ) ∪ ( |
| ;∞) − {−5;1}
|
| | √8 | | √8 | |
pozdrawiam
25 sty 22:36
Julek:
relaks
25 sty 22:37
Eta:
Hehe.... jeszcze brak "elegancji"
√8= 2
√2 ......... i należzy usunąć niewymierność
25 sty 22:39
_emDżi_: Dziękuję Wam bardzo
25 sty 23:01
_emDżi_: Robiłam taki błąd jak
Julek na początku i dlatego.
A mam jeszcze jedno zadanie, z któym nie mogę poradzić

Jak wykazać, że nierówność x
6+x
4+2x
2≥ 0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x?
25 sty 23:05
Eta:
suma kwadratów zawsze jest nieujemna
i to wszystko
25 sty 23:15
_emDżi_: Hm tak

tylko czy tak wystarczy tak na spr. napisać?
25 sty 23:17
Julek:
napisz, że to suma trzech liczb dodatnich z faktu iż każda z nich jest podniesiona do potęgi
parzystej.
lub
x
2 (x
4 + x
2 + 2) ≥ 0
f(x)=x
4 + x
2 + 2
t= x
2
t
2 + t + 2 ≥ 0
Δ = 1 − 8 <0
brak miejsc, współczynnik dodatni więc spełnione dla t∊R, więc i dla x∊R
Pozdro 600
26 sty 00:06
Bogdan:
Już to zadanie: x6 + x4 + 2x2 ≥ 0 niedawno było.
(x3)2 + (x2)2 + x2 + x2 ≥ 0, suma kwadratów jest nieujemna
26 sty 00:19