arytmetyka
help: 5
−1 mod 11 jak obliczyć coś takiego ? o ile dla liczb dodatnich jest to całkiem łatwe o tyle
przy ujemnych nie wiem co zrobić
13 cze 17:51
Adamm: 5x=1 mod 11
10x=2 mod 11
−x=2 mod 11
x=−2 mod 11
x=9 mod 11
5−1=9 mod 11
13 cze 18:01
help: kalkulator wskazuje że wynik wynosi 0.2 jesteś pewien ?
13 cze 18:08
Adamm: kalkulator to jedynie maszyna
jak ty nie wiesz co robisz, to maszyna za ciebie myśleć nie będzie
13 cze 18:08
Adamm: tak, jestem pewien
13 cze 18:13
Mila:
Możesz przecież sprawdzić :
5*9=45=4*11+1≡1(mod11)
13 cze 18:22