Udowodnij, że funkcja jest okresowa
Krystianek76: Jak algebraicznie udowodnić, że funkcja
f(x)=1 − |x − 2k| gdzie k∍€ Z
Jest okresowa?
Z def. mamy że
∃T≠0 f(x) = f(x+ kT)
Weźmy T=2 ( skoro definicja mówi "istnieje" to wskazuje liczbe palcem)
f(x)=1 − |x− 2k| gdzie k∍€ Z
f(x+kT)= f(x+2k) 1 − |x − 2k + 2k| = 1 − |x|
No i co dalej? Jak wydobyć równość. HELP!
13 cze 17:10
jc: Ile wynosi f(1/2) ?
13 cze 18:03
Krystianek76: f(1/2) = 1 − |1/2−2k|
Nic mi to nie mówi...
15 cze 22:06
Krystianek76: f(1/2) = 1 − |1/2−2k|
Nic mi to nie mówi...
15 cze 22:07
Krystianek76: f(1/2) = 1 − |1/2−2k|
Nic mi to nie mówi...
15 cze 22:07
Adamm: nie można udowodnić czegoś co nie jest prawdziwe
15 cze 22:47
kodak black: im a livin' legend murkin' gangsta shit
15 cze 23:03