15^111 mod 16
Bartek: Jak policzyć 15111 mod 16 nie wiem kompletnie jak liczyć teog typu zadania
13 cze 15:13
kochanus_niepospolitus:
15 mod 16 = −1
(−1)2 mod 16 = 1
15111 mod 16 = (−1)111 mod 16 = −1 mod 16 = 15
13 cze 15:16
Bartek: czemu 15 mod 16 =−1?
13 cze 15:22
Adamm: ponieważ
16|15−(−1)
13 cze 15:23
Bartek: Program matematyczny liczy 15 mod 16 = 15. Wydaje mi się ze 15/16 to 0 mod 15.
13 cze 15:34
Adamm: modulo, to nie działanie, tylko relacja
13 cze 15:37
Adamm: dwie liczby a, b∊ℤ przystają modulo n, gdzie n∊ℤ, wtedy i tylko wtedy, gdy dają takie same
reszty z dzielenia przez n
lub inaczej, n|a−b
13 cze 15:45
Adamm: pomyłka, n∊ℕ, n≥2
13 cze 15:46
Bartek: Ale samo 15 mod 16 gdy wpisze w kalkuaktorze google wyskakuje 15 czemu tak jest?
13 cze 15:49
Adamm: bo mod jako działanie daje ci na kalkulatorze resztę z dzielenia
13 cze 15:50
Bartek: A skąd się bierze −12
13 cze 15:56
jc: Czy −12 = 0−12 ?
13 cze 16:01
Bartek: Pytanie do mnie? Tak
13 cze 16:02
jc: Tak.
13 cze 16:04
Mila:
111=110+1
152=225=14*16+1⇔
152=1(mod16) /55
15110=1(mod16) / *15
15111=15(mod16)
13 cze 19:01