dd
cc: czy dobrze zrobilem uklad rownan
4x+2y=10
6x+ay=15
tak zrobilem ..
2y=10−4x
ay=15−6
2y=6/2
y=3
no i podstawiłem do to pod a, wynik wyszedł 3 czyli poprawny
tresc zadania: uklad rownan ma nieskonczenie wiele rozwiązań gdy a równa się
na internecie jest calkowicie inaczej
13 cze 14:25
Jerzy:
A może byś podał treść zadania.
13 cze 14:26
Jerzy:
W = 0
Wx = 0
Wy = 0
13 cze 14:27
cc: dzięki za nic
13 cze 14:31
Jerzy:
W = 4a − 12
4a − 12 = 0 ⇔ a = 3
Wx = 10a − 2*15
10a − 30 = 0 ⇔ a = 3
Wy = 4*15 − 6*10 = 0
Odp: a = 3
13 cze 14:33