Najniższa wartość
Gemundo: Jaka jest najniższa wartość przyjmowana przez równanie 21x+14y jeśli xy=6 i y>0 ?
13 cze 14:14
kochanus_niepospolitus:
21x + 14y to NIE JEST równania
13 cze 14:18
kochanus_niepospolitus:
a największa wartość jaką osiągnie to 'nieskończoność'

y −> 0
+ ... wtedy x −> +
∞
więc wyrażenie 21x + 14y −> 21x −> +
∞
Trochę słabo wymyślone zadanie
13 cze 14:19
Jerzy:
| | 6 | |
f(x) = 21x + 14* |
| i szukaj minimum ( uwzględnij warunki ) |
| | x | |
13 cze 14:21
Gemundo: dzięki Jurek, kochanus nie było mowy o najwiekszą wartość
13 cze 14:24
Adamm: x>0, y>0
i przyjmuje tą wartość dla 21x=14y skąd x=2, y=3
13 cze 14:24
piotr: f'(x) = 21 − 84/x
2 = −(21 (4 − x
2))/x
2, x>0
f'(x) = 0 ⇔ x = 2, , x>0
max: f(2) = 84
13 cze 14:25
piotr: poprawka:
min: f(2) = 84
13 cze 14:26