arytmetyka studia
help: Dla danej liczby n znaleźć liczby a ≠ 0 mod n) i a' ≠ 0 mod n takie, że
aa' = 0 mod n; jeżeli:
(a) 872 (ten jeden przykład myślę że mi wystarczy, żeby rozwiązać resztę )
13 cze 11:00
kochanus_niepospolitus:
a*a' = 0 mod n ⋀ a ≠ 0 mod n ⋀ a' ≠ 0 mod n
w takim razie a*a' = n
więc mamy chociażby:
a = 2; a' = 436
a*a' = n −> a*a' = 0 mod n
chyba, że a' ma jakieś 'ukryte znaczenie' o którym nie wiem
13 cze 11:04
help: Tylko pisze żeby znaleźć liczby (l. mnoga

) czy jest jakieś ograniczenie w którym mogę tego
szukać ?
13 cze 11:10
help: Jakbyś mógł mi jeszcze wytłumaczyć skąd wniosek, że a*a' = n

to z jakiegoś twierdzenia ?
ewentualnie jak mam patrzeć na takie zadania żeby do takiego wniosku dojść
13 cze 11:12
kochanus_niepospolitus:
no jak dla mnie to możesz wybrać sobie dowolne liczby takie aby:
a*a' = k*n ; gdzie k ∊N+ (ja przyjąłem k=1)
pamiętać, aby (przy wybraniu k>1) a lub a' nie były wielokrotnością samego n
13 cze 11:13
kochanus_niepospolitus:
aby liczba (a*a') = 0 mod n
to iloczyn a* a' = k*n ; gdzie k∊N+
jeżeli przyjmiemy k=1 to nie będziemy mieli problemów z tym, że a lub a' będzie wielokrotnością
liczby n
13 cze 11:15
kochanus_niepospolitus:
popatrzmy na to na 'małych' liczbach.
n = 12
a = 4 ; a' = 3
a = 2 ; a' = 6
ale też:
a = 4 ; a' = 6
a = 8 ; a' = 6
a = 16 ; a' = 6
itd.
ale trzeba uważać aby przypadkiem (podając całą rodzinę rozwiązań) nie napisać:
a = 12 ; a' = 6 ( co by wynikało z 'procedury' powyżej)
13 cze 11:18
help: dziękuję

już rozumiem wszystko
13 cze 11:22