Szeregi
Kora:
I zbadać zbieżność lub rozbieżność
pomijając początkowe szczególy z kryterium d alamberta wyszło 1, więc odpada.
Chcę to zrobić k. porównawczym i tak patrzę, zbiega do nieskończoności czyli zbiega mianownik
do zera?
Szukać możlwiości rozbieżności w takim wypadku patrząc na to jak na szereg harmoniczny i
biorąc
13 cze 10:36
jc: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (3n−2)(3n+1) | | 3 | | 3n−2 | | 3n+1 | |
S
4 = [ (1−1/4) + (1/4−1/7) + (1/7−1/10) + (1/10−1/13)]/3 = (1 − 1/13)/3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Ogólnie Sn = |
| (1 − |
| ) → |
| |
| | 3 | | 3n+1 | | 3 | |
Szereg zbieżny i nawet znamy jego sumę.
13 cze 10:47
kochanus_niepospolitus:
z porównawczego:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| ≤ ∑ |
| ≤ a + ∑ |
| = a + |
| ∑ |
| |
| | (3n−2)(3n+1) | | (2n)*(3n+1) | | (2n)*(3n) | | 6 | | n2 | |
| | 1 | | 1 | |
gdzie a = |
| = |
| |
| | (3−2)*(3+1) | | 4 | |
wykażemy, że:
3n−2 ≥ 2n dla n∊≥2 ∧ n∊N
+
3n − 2n ≥ 2
n ≥ 2
13 cze 10:54
jc: Skąd wiemy, że suma pierwszego szeregu jest mniejsza od sumy drugiego
szeregu skoro nawet nie wiemy, że sumy te istnieją.
Chcesz zapewne skorzystać z kryterium porównawczego. Spójrz jak jest sformułowane.
13 cze 11:13
Kora: Hmm, a to jaki jest najlepszy sposób stwierdzenia czy jest rozbieżny czy zbieżny? Policzyć jego
sumę ? Dajcie proszę jakąś poradę

. Oraz inne pytanie, czy jest inne dobre kryterium do tego
zadania?
13 cze 12:23
jc: Stosować kryterium porównawcze. W tym zadaniu wyjątkowo dało się policzyć sumę.
0 ≤ an ≤ bn począwszy od pewnego n.
Jeśli szereg ∑bn jest zbieżny, to szereg ∑an jest zbieżny.
13 cze 13:49
Adamm: lub, po prostu
|an|≤bn
jeśli ∑bn jest zbieżny, to ∑an jest zbieżny (bezwzględnie)
13 cze 13:52
jc: Można i tak, choć można po prostu pamiętać, że
jeśli ∑|an| jest zbieżny, to szereg ∑an jest zbieżny.
Spróbuj uzasadnić.
13 cze 14:02
Adamm: można to udowodnić w ten sposób
niech sn będzie ciągiem sum częściowych szeregu ∑an
na to by ciąg ten miał granice, potrzeba i wystarcza by dla każdego danego ε istniało takie μ
że |sn+k−sn|<ε dla n>μ dla k=1, 2, ...
stąd wynika że dla każdego szeregu, by był zbieżny, musi zachodzić
|an+1+an+2+...+an+k|<ε dla n>μ dla k=1, 2, ...
jeśli ∑|an| jest zbieżny to zachodzi
|an+1|+|an+2|+...+|an+k|<ε dla n>μ dla k=1, 2, ...
a tym bardziej |an+1+an+2+...+an+k|<ε dla n>μ dla k=1, 2, ...
13 cze 14:13
Adamm: no i nie tylko musi, ale po prostu jest równoważna zbieżności tego szeregu
13 cze 14:28
jc: O.K. (ciąg Cauchy'ego jest zbieżny).
13 cze 14:35