Funkcja kwadratowa
5-latek:

dany jest okrag o promieniu r i taki prostokat ABCD ze A i B naleza do okregu , bok zas CD
jest do tego okregu styczny
a) Oblicz boki tego prostokata wiedzac z ejego obwod jest rowny 6r
b) Oblicz boki prostokata wiedzac z e jego obwod wynosi 4r
c) znajdz najwieksza wartosc k dla ktorej zadanie ma rozwiazanie i obwo prostokata jest rowny
kr.
Oblicz dlugosci bokow prostokata dla tej wartosi k . Wykonaj odpowiednie rysunki
Mam tutaj narysowane dwa przypadki i w osobnym poscie narysuje trzeci
13 cze 10:10
5-latek:

Oznaczam sobie AB= CD=2x
BC= AD= y
Napewno dla kazdego przypadku bedzieli mieli ze
x≤r i y<2r i k>0
oraz (y−r)
2+x
2= r
2
mam tylko wskazowke do zadania
| k | |
Jesli k−−− to obwod to to |
| to polowa obwodu i sie zgadza . Ale po co tam jest to r? |
| 2 | |
13 cze 10:26
kochanus_niepospolitus:
Prostokąt ma boki długości:
r−x oraz 2*
√r2−x2
gdzie x = |OM|
Obw.: 2(r−x) + 4
√r2−x2 = 6r ⇒ 4
√r2−x2 = 2(2r + x) ⇒
⇒ 16r
2 − 16x
2 = 16r
2 + 16rx + 4x
2 ⇒ 20x
2 + 16rx = 0 ⇒ 4x(5x + 4r) = 0
| 4 | |
więc gdy x = 0 (czyli prawy rysunek) lub x = − |
| (czyli M jest 'poniżej' środku |
| 5 | |
okręgu)
13 cze 10:35
kochanus_niepospolitus:
b) korzystasz dokładnie z tego samego równania tylko wstawiasz 4r zamiast 6r
13 cze 10:35
5-latek: czesc

Bardziej chodzilo mi o to r ale juz doszlem dlaczego .
W warunku zadania mam 6r i 4r .
Po wyjezdzie zajme sie tym dalej .
13 cze 10:37
kochanus_niepospolitus:
c) k>0
| +/−r*√−k2+4k+16 − kr + 2r | |
2(r−x) + 4√r2−x2 = kr ⇒ x = |
| |
| 10 | |
⇒ −k
2+4k+16 = 0 −> k = 2 + 2
√5
13 cze 10:49
5-latek: Zrobilem to tak
napisalem uklad rownana n
{{(y−r)
2+x
2= r
2
| kr−2y | |
zdrugiego wyznaczylem x = |
| |
| 4 | |
Wstawiam do pierwszsego i mam
Po obliczeniach mam
20y
2−4ry(k+8)+k
2r
2=0
Dla k=6
| 3r−y | |
mam 5Y6−14ry+9r2=0 i x= |
| |
| 2 | |
Z tago dostalem
y
1= r i x
1= r
oraz
To AB=CD=2r i BC=AD=r
| 6 | | 9 | |
lub AB= CD= |
| r i BC=AD= |
| r |
| 5 | | 5 | |
Dla k=4
mam
| 2r−y | |
5y2−12ry+4r2=0 i x= |
| |
| 2 | |
Po rozwiazaniu mam
y
2=2r −− odpada
| 8 | | 2 | |
To AB=CD= |
| r i BC=AD= |
| r |
| 5 | | 5 | |
Teraz c)
20y
2−4ry(k+8)+k
2r
2=0
Po zmudnych obliczeniach dostalem
Δ= 4r
2(−k
2+4k+16)
Teraz to k jest zalezne od nawiasu
−k
2+4k+16≥0
Δ = 16+64
k
1= 2−2
√5
k
2= 2+2
√5
k∊<2−2
√5, 2+2
√5>
najwieksza wartosc k= 2+2
√5
mam wtedy y= r(5+
√5}{5} i x=U{2
√5r}}{5}
14 cze 00:20
5-latek: Moze byc?
14 cze 09:34
jc: Chyba tak.
14 cze 09:54
5-latek: OK
14 cze 09:59
jc: Ja bym liczył tak:
k=2x + 4√2x−x2
k=2m
(m−x)2=4(2x−x2)
5x2 − 2(4+m)x +m2=0
Δ =0, (4+m)2 = 5m2, 4m2 − 8m −16 = 0, m2−2m−4=0, (m−1)2=5, m=1+√5
maksymalne k = 2+2√5
14 cze 10:01
5-latek: dzieki

na razie dosc bo do pracy niedlugo trza jechac
14 cze 11:49