Statystyka
yazz: Wykaz ze jesli w zbiorze n znajduja sie tylko liczby 1 i 2, to zaleznosc miedzy srednia
arytmetyczna wynosi:
σ2=(x−1)(2−x), gdzie x to srednia arytmetyczna.
13 cze 09:45
g: załóżmy że jest k jedynek i (n−k) dwójek.
| | k*1+(n−k)*2 | |
x = |
| ⇒ k = n*(2−x) |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | n | |
σ2 = |
| ∑(an−x)2 = |
| [k*(1−x)2+(n−k)*(2−x)2] = |
| (x−1)(2−x) |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
| | 1 | | 1 | |
wyszło by tyle co w zadaniu gdyby przyjąć |
| , a nie |
| we wzorze na σ2. |
| | n | | n−1 | |
13 cze 11:38
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
g, a czemu przyjąłeś |
| |
| | n−1 | |
13 cze 11:40
g: taki jest nieobciążony estymator wariancji gdy zamiast prawdziwej wartości oczekiwanej x
stosujemy średnią z próby.
13 cze 11:44
kochanus_niepospolitus:
Od dawna nie miałem styczności ze statystyką, ale czy nie było właśnie tak, że:
| | (a1− x)2 + ... + (an − x)2 | | a1+...+an | |
σ2 = |
| ; gdzie x = |
| |
| | n | | n | |
13 cze 11:47
13 cze 11:51
kochanus_niepospolitus:
okey ... tylko zauważ, że:
w zadaniu nie masz policzyć nieobciążonego estymatora, a jedynie wykazać, że σ2 w takim
przypadku zachowuje powyższą własność.
Innymi słowy, licząc
σ2 należy założyć, że wartość średniej arytmetycznej x jest nam znana
13 cze 11:58
g: średnia arytmetyczna (średnia z próby) a wartość oczekiwana to nie jest to samo.
ale ok, możemy się umówić, że stosujemy obciążony estymator. to nie jest duży błąd.
13 cze 12:08
kochanus_niepospolitus:
Chodziło mi o kwestię:
"W przypadku, gdy znamy dokładną wartość oczekiwaną w populacji, wówczas estymator jest już
nieobciążony i zgodny".
PS.
I w naszym przypadku tak naprawdę to nie liczymy σ2 z populacji (czyli bliżej nieskończonej
próby, z której wybieramy jakąś próbkę).
My tu mamy skończoną próbę o wielkości 'n' i liczymy średnią z całej tej próby − stąd średnia
nie jest obciążona wariacją (moim zdaniem).
13 cze 12:24
g: czyli że ta próba obejmuje całą populację. wtedy zgoda.
13 cze 12:43
yazz: Jest to zadanie ze zbiorku, wychodzi na to, że poziom trzeciej klasy technikum. Wątpię aby było
trzeba tu stosować estymator obciążony.
W tym dziale ledwo co były tematy: średnia arytmetyczna, mediana, dominanta, odchylenie
standardowe − to właśnie ten temat.
Jak nikt nie ma jakiegoś dobrego pomysłu, to jutro zapytam Profesora i zobaczymy co on na to.
13 cze 13:17
?: profesor napisał w swojej uczonej książce,ze n jest dla bardzo dużej próby >100 a n−1 dla
reszty
13 cze 14:30