ciągi funkcyjne
ala: Witam. Bardzo prosze żeby ktoś rozwiązał 2 przykłady z ciągów funkcyjnych z wytłumaczeniem krok
po kroku
| | ⎧ | {xn}, x∊Q | |
| a)fn(x)= | ⎩ | 0, x∊R\Q | , gdzie {x}oznacza częśc ułamkową z x
|
| | x | |
b) fn(x)=| |
| | tylko tutaj nie jest wartosc bezwględna tylko podłoga, ale nie wiem jak |
| | n | |
to napisać
Należy zbadać zbieżność
12 cze 21:49
jc:
(a) fn(x) nie jest zbieżny. Gdyby jednak zamienić {xn} na {xn!} otrzymalibyśmy
ciąg zbieżny do 0 (dla każdego x).
(b) fn(x) →0
12 cze 22:16
ala: a jeśli chodzi o zbieżność jednostają i punktową? Mógłbyś rozpisać czemu a nie jest zbiezny ?
12 cze 22:23
jc: Zbieżność punktowa.
fn(x) →0 dla niewymiernych x oraz dla całkowitych x.
Dla niecałkowitych ułamków nie mamy zbieżności.
Np. dla x=1/3 mamy: 1/3, 2/3, 1, 1/3, 2/3, 1, 1/3, 2/3, ... i tak w kółko.
Trudno więc mówić o zbieżności jednostajnej na R.
12 cze 22:37
ala: a czemu nie będzie zbieżny jednostajnie?
12 cze 23:50
jc: Nic nie pokręciłaś w pierwszym przykładzie?
13 cze 00:03
ala: sory, nie doczytałam ostatniej linijki
13 cze 00:04
ala: nie
13 cze 00:04
ala: przepisałam z kartki jaką dostałam
13 cze 00:05