Ciągi
Andrzej: Ciągi.
a1=1 r=4 ciąg arytmetyczny. Ile początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać aby suma była
większa od 2012?
Wychodzi mi 0<2n2−n−2012 no i nie wiem czy to tak powinno być bo brzydkie liczby wychodzą.
12 cze 21:35
Mila:
a
1=1
r=4
a
n=a
1+(n−1)*r⇔a
n=1+(n−1)*4
a
n=4n−3
(2n−1)*n>2012
2n
2−n−2012>0 i n∊N
Δ=1+4*2*2012=16097
| | 1+√16097 | |
n> |
| liczymy przybliżoną wartość |
| | 4 | |
n>31.96
Teraz sprawdź sumę dla n=32
| | 1+1+(32−1)*4 | |
S32= |
| *32=2016>2012 |
| | 2 | |
odp.?
12 cze 22:06
Qulka: bywają brzydkie żeby była pewność które pasują... i trzeba wybierać naturalne
12 cze 22:07
Andrzej: Dzięki
12 cze 22:20