znajdź przedział w którym funkcja jest rosnąca i malejąca
pomocy: znajdź przedział w którym funkcja jest rosnąca i malejąca
f(x)= (x−1)2ex
12 cze 21:23
po prostu Michał:
f'(x) > 0 −−> funkcja rosnaca
f'(x) < 0 −−> funkcja malejaca
12 cze 21:48
u: tyle wiem
bardzie mi zależy na wyjaśnieniu, co mam zrobić z ex
12 cze 22:18
Janek191:
f '(x) = 2(x −1) e
x + (x −1)
2 e
x = ( x
2 − 2 x + 1 +2 x − 2) e
x = ( x
2 − 1) e
x > 0 ⇔
⇔ x
2 − 1 > 0 bo e
x > 0 zawsze
f '(x) < 0 ⇔ x
2 − 1 < 0
Dokończ
12 cze 22:32
Janek191:
12 cze 22:41
Adamm: ładna ta funkcja wyszła
12 cze 22:43
pomocy: dziękuję Janek191
12 cze 22:50