oblicz całkę
pomocy: oblicz całkę
∫x2lnxdx
12 cze 21:21
dociekliwy:
Przez części v' = x2 u = lnx
12 cze 21:41
u: osobno obliczyć
∫x2 = 13x3
∫lnx = x(lnx−1)
i to pomnożyć?
12 cze 22:13
zef: ∫[f(x)*g(x)]dx≠∫f(x)dx*∫g(x)dx
13 cze 01:50
Mariusz:
Trzy wzory na pochodną z których korzystasz licząc całki
Liniowość
(f(x)+g(x))'=f'(x)+g'(x)
(af(x))'=af'(x)
Pochodna iloczynu
(f(x)g(x))'=f'(x)g(x)+f(x)g'(x)
Pochodna złożenia
(f(g(x)))'=f'(g(x))g'(x)
Wszystkie te wzorki otrzymasz korzystając z granicy
Całkowanie przez części otrzymujesz z wzoru na pochodną iloczynu
może przydać się także liniowość pochodnej
13 cze 06:50
Mariusz:
zef policzymy trochę całek ?
Z całek z funkcji wymiernych zostały nam te które można policzyć
wydzielając część wymierną sposobem Ostrogradskiego
Jeśli chodzi o całkowanie funkcji niewymiernych to mamy
podstawienia Eulera do całek postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
oraz podstawienia Czebyszowa do całek postaci ∫xm(a+bxn)pdx m,n,p∊ℚ
Znając podstawienia Eulera łatwo wymyślisz podstawienie dla całek ∫R(cos(x),sin(x))dx
Próbowałeś coś programować ?
Możemy się tym pobawić ale lepiej poza forum
13 cze 10:16
zef: Wakacje się zaczęły to pomimo tego że czasami pracuję to trochę czasu mam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
. Możemy w sumie
się zająć pewnym i całkami i przypomnieć najważniejsze podstawienia. Programowania nic nie
próbowałem, aktualnie myślę nad studiowaniem matematyki stosowanej
13 cze 15:18
Mariusz:
Co do programowania to trzeba by zacząć od
wypisywania danych na ekran,stałych,zmiennych, wczytywania danych z klawiatury,
(zasięg zmiennych dopiero przy okazji pisania własnych procedur)
komentarze,
czym jest instrukcja i to że można je grupować w bloki
typy zmiennych w tym łańcuchy
instrukcje warunkowe i wyboru
instrukcje iteracyjne
typy danych takie jak tablica czy rekord
wskaźniki i dynamiczna allokacja pamięci
zapis danych do pliku i odczyt danych z pliku
własne procedury i funkcje,
rekurencja
grafika,
Własne moduły
Dopiero po opanowaniu podstaw programowania strukturalnego
możesz zacząć programować obiektowo
Co do algorytmów i struktur danych
Sortowania wolne o czasie O(n2) takie jak
sortowanie bąbelkowe,
sortowanie przez wstawianie,
sortowanie przez wybór
pozwalają przećwiczyć instrukcje iteracyjne oraz oswoić się trochę z tablicami
Sortowania w czasie O(nlogn) , przy czym tzw szybkie może zwolnić do O(n2)
Sortowanie przez kopcowanie bazuje na podobnym pomyśle co sortowanie przez
wybór jednak zastosowanie opartej na drzewie struktury danych zwanej kopcem
przyspiesza jego działanie
Sortowanie przez scalanie i tzw szybkie pozwala poznać technikę dziel i zwyciężaj
oraz przećwiczyć rekurencję
Jeśli chodzi o sortowanie przez scalanie to lepiej sprawdza się ono na listach
bo tam wystarczy przestawiać wskaźniki przez co jedyna potrzebna dodatkowa pamięć
to ta na obsłużenie rekurencji
Jeśli chodzi o tzw sortowanie szybkie to nie zawsze jest ono szybkie
Z sortowaniem związane jest wyszukiwanie
liniowe , przeglądamy całą tablicę bądź listę w poszukiwaniu elementu
binarne , zakładamy że tablica jest posortowana ,
porównujemy wartość poszukiwanego elementu z wartością środkowego elementu tablicy
i wybieramy połówkę w której powinniśmy kontynuować poszukiwanie
(prawdopodobnie już korzystałeś z podobnej strategii szukając przybliżonych rozwiązań równań)
Rekurencję możesz też przećwiczyć np używając algorytmów z powrotami
np droga skoczka czy ustawienie n hetmanów
Jeśli chodzi o liczenie całek to wcześniej wypisałem czym powinniśmy się zająć
13 cze 20:24