matematykaszkolna.pl
znajdź przedziały monotoniczności, asymptoty pionowe, ekstrema Klaudia: znajdź przedziały monotoniczności, asymptoty pionowe, ekstrema f(x)= x3x−2 bardzo proszę o krótkie wyjaśnienie jak zrobić emotka z góry dziękuję!
12 cze 21:14
kochanus_niepospolitus: jak to zrobić otóż musisz obliczyć, podać: 1) Dziedzina funkcji 2) Sprawdzenie czy funkcja jest parzysta lub nieparzysta 3) Wyznaczysz asymptotę pionową (liczenie granicy lewo i prawostronnej w punkcie 'poza dziedziną' ) 4) Wyznaczasz asymptoty poziome (liczysz granice w + i − ) 5) Jeżeli brak asymptot poziomym to sprawdzasz czy są ukośne 6) Liczysz pochodną funkcji 7) Przyrównujesz pochodną do 0 (sprawdzasz czy istnieją punkty podejrzane o bycie ekstremami funkcji) 8) Sprawdzasz przedziały dla których f'(x) > 0 lub f'(x) < 0 <−−− stąd wnioski co do monotoniczności funkcji f(x) 9) I to jest najważniejsze −−−− UWAŻAJ NA ZAJĘCIACH
12 cze 21:22
Klaudia: mogę kogoś prosić o rozwiązanie...?
12 cze 21:25
kochanus_niepospolitus: czyli pragnie gotowca tak Nawet dziedziny nie potrafisz wyznaczyć Granice potrafisz liczyć Pochodną potrafisz wyliczyć
12 cze 21:26
Klaudia: dziedzinę potrafię, ale na tym nie kończy się zadanie... chyba po to jest to forum, żeby się zapytać jak się nie umie czegoś zrobić pomożesz, czy będziesz tylko wysyłał pomarańczowe znaki interpunkcyjne?
12 cze 21:29
kochanus_niepospolitus: podałem Ci co masz zrobić ... zadałem Ci pytanie czy potrafisz liczyć granicę i pochodne ... na te pytania nie raczyłaś odpowiedzieć. Dodatkowo, możesz podać na jakim poziomie edukacji jesteś?
12 cze 21:31
Adamm: właśnie, pomoc, a to czy potrafisz z niej skorzystać, to co innego
12 cze 21:34
Klaudia: jeśli czegoś nie rozumiem, to chyba oczywiste, że będę się dopytywać. Chyba po to jest to forum. Pomoc chyba na tym polega, żeby z niej skorzystać, ale jak widać nie zawsze się da. Wtedy jest bezużyteczna. Nie wiem, czy Wy chcecie tutaj innym pomagać, czy demonstrować swój geniusz matematyczny równocześnie wytykając innym na jakim to nie są niskim poziomie.
12 cze 22:24
Janek191:
 x3 
f(x) =

?
  x − 2 
12 cze 22:28
Adamm: jeśli ktoś wyciąga do ciebie rękę, to najlepiej pisać do niego nie prowadzące donikąd komentarze, zamiast współpracować
12 cze 22:29
Klaudia: tak, Janek191
12 cze 22:47