kinematyka
Janka: Witam wszystkich . Mam dwa zadanka z kinematyki : )
1.Koło zamachowe bez prędkości początkowej rozpędza się i w t=5s osiąga prędkość n=100 obr/min.
Ile obrotów wykonało koło jeżeli przyśpieszenie kątowe jest stałe?
A więc tak, mam wypisane dane:
t=52
n=100 obr/min
ε=const.
ε=dω/dt
dω=εdt
∫dω=∫εdt
ω=εt +C
I tu nie wiem jak zrobić dalej aż do finalnego rozwiązania. : (
Zadanie 2.
Koło któremu nadano prędkość kątową ω
o =2π rad/s
zatrzymało się po 10 obrotach. Oblicz stałe przyśpieszenie kątowe.
i tu analogicznie zatrzymałam się na ω=εt+C
Z góry dziękuję za pomoc
12 cze 21:07
'Leszek: t= 5 s
f = 100 obr/min = 10/6 Hz
ε = ω/t ⇔ ε = 2πf/t
α = εt2/2 ⇔ 2πN = εt2/2 ⇔ 2πN = πft ⇒ N = ft/2 = 50/12 , ilosc obrotow .
Drugie zadanie zrob analogicznie , powodzenia !
12 cze 21:23
Janka: z tym drugim zadankiem to chyba nie już tak analogicznie

Ale dziękuję za pomoc
12 cze 21:57
daras: 2. ΔEk = WT
jesli koło kręciło się w miejscu to uwzględniasz tylko energię kinetyczną ruchu obrotowego a
jesli zasuwało po torze poziomym to jeszcze Ek postępową
13 cze 14:38
piotr: 1. εt2 = 100 ⇒ ε = 4
ω(t) = εt
ω(5) = 20
ωśr = 10
ilość obrotów = ωśr*5 = 50
13 cze 14:58
piotr: zrobiłem źle
13 cze 14:59
'Leszek: Nie majac momentu bezwladnosci kola J = kmr
2 , nie mozna stosowac zasady energii
i pracy , napisalem ( 12 czerw. godz. 21:33 ) , ze to drugie zadanie rozwiazujemy
analogicznie czyli:
ω
o = 2π rad/s
n = 10 obrotow
α = εt
2/2 , α = 2πn , ε = ω
o/t ⇒ 2πn = ω
ot /2 ⇒ t = 4πn/ω
o
13 cze 14:59
'Leszek: Czesto uczniowie i studenci zapominaja o scislej analogi ruchu postepowego
i obrotowego:
S = vo t + at2/2 , droga w ruchu postepowym jednostajnie przyspieszonym
α = ωo t + εt2/2 , droga katowa ,czyli calkowity kat obrotu ciala wokol wlasnej osi
w ruchu jednostajnie przyspieszonym obrotowym
analogicznie jest w ruch opoznionym
13 cze 15:11