Rozwiąż równanie różniczkowe
Marcinos96: Rozwiąż równanie różniczkowe
y'' + y' = e−x
12 cze 19:39
Adamm: u=y'
masz równanie liniowe niejednorodne rzędu pierwszego
u'+u=e−x
12 cze 19:58
Marcinos96: no ok, tylko mam coś takiego:
i jak przenieść u na jedną, x na drugą?
12 cze 20:02
Adamm: to nie jest równanie o rozdzielonych zmiennych
12 cze 20:03
Adamm: exu'+exu=1
(exu)'=1
u=xe−x+ce−x
12 cze 20:05
Marcinos96: RIP
12 cze 20:19
Mariusz:
y=eλx
λ2eλx+λeλx=0
(λ2+λ)=0
λ(λ+1)=0
yj=C1e−x+C2
y(x)=C1(x)e−x+C2(x)
y'(x)=C1'(x)e−x−C1(x)e−x+C2'(x)
y''(x)=C1''(x)e−x−C1'(x)e−x−(C1'(x)e−x−C1(x)e−x)+C2''(x)
y''(x)=C1''(x)e−x−2C1'(x)e−x+C1(x)e−x+C2''(x)
C1''(x)e−x−2C1'(x)e−x+C1(x)e−x+C2''(x)
+C1'(x)e−x−C1(x)e−x+C2'(x)=e−x
C1''(x)e−x−C1'(x)e−x+C2''(x)+C2'(x)=e−x
(C1'(x)e−x+C2'(x))'+C2'(x)=e−x
C1'(x)e−x+C2'(x)=0
C2'(x)=e−x
C1'(x)e−x+e−x=0
C1'(x)=−1
C1(x)=−x
C2(x)=−e−x
y=−xe−x−e−x+C1e−x+C2
y=−xe−x+C1e−x+C2
12 cze 21:18