przedziały zmienności funkcji
ala: zbadaj przedziały zmienności funkcji
D: R/{−1/2}
Mz: x=1/2
f(0)=−1
lim x−>(−1/2)
− = −
∞
lim x−> (−1/2)
+ = +
∞
lim x −>+
∞ i −
∞ = 3/2
| | −20(2x+1) | | −20 | |
To druga pochodna f''(x)= |
| = |
| ? Co dalej? |
| | (2x+1)4 | | (2x+1)3 | |
12 cze 19:27
kochanus_niepospolitus:
no i jedziesz przedziały monotoniczności z pierwszej pochodnej
analogicznie wklęsłość/wypukłość z drugiej pochodnej
12 cze 19:34
ala:
5*(2x+1)
2>0
x>−1/2
f'(x)> 0 dla x∊(−1/2;
∞)
f'(x)<0 dla x∊(−
∞;−1/2)
f''=0
−20≠0
co to oznacza? liczyć dalej f''>0 i f''<0 ?
12 cze 19:39
kochanus_niepospolitus:
bzdura −−− mianownik w f'(x) jest zawsze dodatni

co do f''(x) −−− na przyszłość ... NIGDY nie skracaj licznika z mianownikiem −−− mianownik w
tego typu pochodnych zawsze będzie miał wartość dodatnią (więc można się nim nie zajmować)
tak ... dalej masz liczyć kiedy f''(x) > 0 a kiedy <0
12 cze 19:48
kochanus_niepospolitus:
f'(x) −> 5>0 −> f'(x) > 0 dla x ∊Df
f''(x) −> −20(2x+1) > 0 −> f''(x) > 0 dla x< −0.5
12 cze 19:50
ala: aaaa ok już rozumiem, dzięki
12 cze 20:02