Obliczanie sum ciągów arytmetycznych.
Piotrek: Prosze zeby ktos wytlumaczyl mi na czym polega obliczanie sum ciagow arytmetycznych
w zadaniach z ciagami.
We wzorze na sume sn w liczniku jest (a1+an)*n. Dlaczego wiec w tych rozwiazaniach:
https://odrabiamy.pl/matematyka/ksiazka-10367/strona-243/zadanie-287943 w przykladzie A nie
ma *n tylko *2n. W przykladzie C to n wynosi n+1 czego juz calkiem nie rozumiem. Prosze o
pomoc. Nawet w mojej ksiazce do podstawy jest przyklad sumy 1+4+7+...+(3n−2) i tam mnozym
normalnie *n a nie *(3n−2)
12 cze 18:44
'Leszek: Oblicz ile jest wyrazow ciagu :
1 + 4 + 7 +.....(3n−2) = ....
an =a1 + (n−1)*r ⇔3n − 2 = 1 + (k − 1)3 ⇒ k = n , czyli jest n wyrazow .
Sn = (1 + (3n−2))*n/2 = ......
12 cze 18:51
Piotrek: Wiec ja musze to dopiero policzyc... Wielkie dzieki
12 cze 18:55