Całki
PrzyszlyMakler: Witam,
1.
| | 1 | |
wychodzi mi −e2/x+C a odpowiedź to − |
| e2/x +C |
| | 2 | |
2.
t=ctgx
| | 1 | |
wychodzi mi − |
| ctg2x+C a odpowiedź to −ln|ctgx| + C |
| | 2 | |
jedyne sensowne podstawienie wg. mnie to t=2x, ale nie wychodzi mi i nie potrafię w ogóle
rozgryźć tego przykładu.
Proszę o pomoc i w miarę możliwości rozpisanie.
12 cze 18:28
Adamm: 1. lepsze podstawienie
t=2/x
| | e2/x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| ∫etdt=− |
| e2/x+c |
| | x2 | | 2 | | 2 | |
12 cze 18:32
Adamm: | | 1 | | sinx | |
2. ∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | ctgxsin2x | | cosx(1−cos2x) | |
t=cosx
dt=−sinxdx
| | sinx | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dt=∫− |
| + |
| + |
| dt= |
| | cosx(1−cos2x) | | t(t2−1) | | t | | 2(t+1) | | 2(t−1) | |
| | 1 | | 1 | |
=−ln|t|+ |
| ln|t+1|+ |
| ln|t−1|+c=ln|tgx|+c |
| | 2 | | 2 | |
12 cze 18:38
PrzyszlyMakler: A czy moja odpowiedź jest dobra ? (W sensie czy by była uznana?)
A cd 1. Dzięki!
12 cze 18:38
PrzyszlyMakler: Do 2 takie samo pytanie jak do 1
12 cze 18:39
Adamm: przecież obie odpowiedzi są zupełnie inne
12 cze 18:42
Adamm: 3. t=2
x
dt=2
xln2dx
| | 2x | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫U{1}{√1−t2dt= |
| arcsint+c= |
| arcsin(2x)+c |
| | √1−4x | | ln2 | | ln2 | | ln2 | |
12 cze 18:44
Adamm: tam gdzie się pomyliłem, oczywiście powinno być
12 cze 18:45
PrzyszlyMakler: Rozumiem Twoje rozwiązania I sa super lecz nie wiem gdzie jest błąd w moich
12 cze 18:45
Adamm: ja też nie
napisz swoje obliczenia
zakładam że w pierwszym błąd miałeś w tym, że uznałeś że ∫e2tdt=e2t+c,
a to nieprawda
12 cze 18:46
PrzyszlyMakler: Ok. Wszystko mi już wyszło po policzeniu. A jaką jest calka e(2x)?
Dziękuję za wszystko
12 cze 19:58
Adamm: ogólnie, jak przy x stoi jakaś stała a, to całka zawsze będzie dodatkowo przemnożona
12 cze 20:00