algebra
olekturbo: Dane jest przekształcenie T: R2 → R3, gdzie T(x, y) = (x+y, 2x+y, x+ 2y). Wyznaczyć wektor x
taki, że liczba ||T(x)−b||
jest najmniejsza z możliwych, gdy b = (10, 13, 10)
Dane jest przekształcenie T: R3 → R3
, gdzie T(x, y, z) = (x+2y+4z, x+3y+6z, 2x+5y+10z). (1) Wyznaczyć macierz [T]BC
,gdy B = ((1, 1, 1),(1, 1, 0),(1, 0, 0)) i C = ((1, 0, 0),(0, 0, 1),(0, −1, 0)). (2) Obliczyć
det [T]BC
. (3) Czy T jest monomorfizmem?
(4) Czy T jest epimorfizmem? (5) Czy istnieje przekształcenie T−1? Uzasadnić każde swoje
stwierdzenie
12 cze 18:06
olekturbo: ref
12 cze 19:10
jc:
T(R2) to płaszczyzna w R3 przechodząca przez (0,0,0) rozpięta
wektorami (1,2,1), (1,1,2). Wektor prostopadły: (3,−1,−1).
Rzutu prostokątny punktu (10,13,10) na tą płaszczyznę to (7,12,9).
Jest to obraz punktu (5,2).
12 cze 20:30