Na ile sposobów można posadzić ludzi przy okrągłym stole.
Pytanie-d: Przy okrągłym stole losowo posadzono 2x Niemców, 2 x Włochów i 2x Polaków. Na ile sposób możemy
ich posadzić tak by osoby tej samej narodowości nie siedziały kolo siebie .
12 cze 15:05
Pytający:
Rozróżniamy Światowida od Dobromira czy Polak to Polak?
12 cze 16:48
Pytanie-d: dwie osoby tej samej narodowości są nierozróżnialne
12 cze 20:47
Mila:
24?
12 cze 21:16
Pytający:
Wg mnie 5 sposobów (zakładając, że miejsca przy stole są nierozróżnialne):
1. Jeden Polak sąsiaduje z Niemcami, drugi z Włochami.
P
N N
W W
P
2. Polacy mają po lewej Włocha, po prawej Niemca.
P
N W
W N
P
3. Polacy mają po lewej Niemca, po prawej Włocha.
P
W N
N W
P
4. Jeden Włoch sąsiaduje z Niemcami, drugi z Polakami.
P
N
W W
N
P
5. Jeden Niemiec sąsiaduje z Włochami, drugi z Polakami.
P
W
N N
W
P
12 cze 22:53
Mila:

Witaj.
Tak myślałam, (może z nadmiarem?)
npw mogę ustawić na 3! =6 sposobów
Jeden z przypadków :
posadzę: np
wnpw
dwa środkowe mogę między sobą przestawić, dwa zewnętrzne też.
12 cze 23:10
jc: 192 ?
12 cze 23:11
Mila:
Jak liczyłeś jc ?
Jaka teoria?
12 cze 23:20
Adamm: według mnie jest 8 sposobów
12 cze 23:23
Adamm: cofam to
popieram Pytającego
12 cze 23:27
jc: Mamy 4 schematy
ABACAC
ABCACB
ABCABC
ABCBAC
Pod A,B,C podstawiamy P,N,W (za każdym razem 6 sposobów)
Potem możemy jeszcze zamieniać ludzi w parach (8 sposobów).
Razem 4*6*8=192.
12 cze 23:28
jc: W pierwszym powinno być ABACBC.
12 cze 23:29
Pytający:
Witaj, Milu.

Nie przyszedł mi właśnie do głowy prosty sposób na policzenie tego, wydaje mi się, że mój
sposób jest prosty: sadzamy 2 Polaków naprzeciwko i albo sadzamy pomiędzy nich po 2 osoby
(pierwsze 3 przypadki), albo odpowiednio 1 i 3 osoby (kolejne 2 przypadki). Innych możliwości
nie widzę.
Jeśli dobrze rozumiem Twój zapis: owszem, możesz przestawić dwa środkowe czy dwa zewnętrzne,
ale jedno przestawienie uniemożliwia kolejne (ze względu na niemożność sąsiadowania rodaków).
Można by spróbować policzyć to w ten sposób: jedną osobę usadzamy, pozostałe dosadzamy na
| | 5! | |
(6−1)! sposobów, ale 3 par osób nie rozróżniamy, więc różnych usadzeń jest |
| =15. |
| | 2!*2!*2! | |
Należy wyeliminować przypadki, gdy jacyś rodacy ze sobą sąsiadują.
12 cze 23:31
Pytający:
jc, np. te schematy są takie same (zamienione litery i cyklicznie preszunięte):
ABCACB
ABCBAC
12 cze 23:39
Mila:
Witaj
Pytający, coś mi się plącze w głowie, że już kiedyś to rozwiązałam , ale cóż
skleroza.
Pozdrawiam wszystkich.

Szkoda, że autor nie współpracuje, może ma odpowiedź, albo poda przy jakiej teorii to jest
podane.
12 cze 23:44
Mila:
ABCABC
ACBACB
BACBAC
BCABCA
CABCAB
CBACBA i możliwe przestawienia.
12 cze 23:46
Mila:
DOBRANOC
12 cze 23:46
jc: U mnie to 2 różne schematy.
Jeśli nie rozróżniamy osób tej samej narodowości to mamy 24 sposoby.
Ale o tym było dopiero w kolejnych wpisach.
12 cze 23:49
Pytanie-d: Nie mam rozwiązania do tego zadania to zadanie zadane przez wykładowce, pogubiłem się w waszych
rozwiązaniach, które jest najbardziej prawdopodobne? Dodam, że stół nie ma ponumerowanych
miejsc można go dowolnie obrać a zdarzenia są identyczne.
Wgl co dzieje się w przypadku gdy dwóch polaków jest rozróżnialnych i zdarzenia N1P1W1N2P2W2 i
N1P2W1N2P1W2 są różne ile wtedy może być sposóbów
13 cze 00:17
Pytający:
Obstaję przy mojej odpowiedzi, tj 5 sposobów.
Jeśli zaś rozróżniamy osoby tej samej narodowości, łącznie mamy (6−1)!=120 różnych
ustawień przy stole (usadzamy jedną osobę, a pozostałe 5 permutujemy na pozostałych
miejscach). Oznaczmy:
S(P) − liczba ustawień, w których Polacy ze sobą sąsiadują
S(P∩N) − liczba ustawień, w których Polacy ze sobą sąsiadują i Niemcy również ze sobą sąsiadują
itd.
Wtedy z zasady włączeń i wyłączeń,
liczba ustawień takich, że rodacy nie sąsiadują wynosi:
120−(S(P)+S(N)+S(W)−S(P∩N)−S(P∩W)−S(W∩N)+S(P∩N∩W))=
=120−(2*4!+4*2*3!+4*2*3!−2*3*2*2−2*3*2*2−3*2*2*2+2*2*2*2)=
32
Jak to było liczone? Ustawiamy np. jednego Polaka na stałym miejscu:
P1xxxxx
I wtedy:
− S(P): Polacy muszą sąsiadować, więc mamy 2 sposoby na dosadzenie P2:
P1P2xxxx lub P1xxxxP2
na pozostałych miejscach sadzamy pozostałych na 4! sposobów, zatem S(P)=2*4!.
− S(W∩N): Niemcy i Włosi muszą sąsiadować, więc ustawienie musi wyglądać:
P1AABBx lub P1AAxBB lub P1xAABB
Mamy 3 schematy, dla każdego wybieramy czy A to Niemcy czy Włosi oraz Niemców możemy zamienić
kolejnością i Włochów również, w miejsce x sadzamy P2 na 1! sposobów, zatem S(W∩N)=3*2*2*2.
− pozostałe przypadki rozpatrujemy analogicznie
13 cze 10:11
jc: Jeśli nie odróżniasz jednego Polaka od drugiego, itd. oraz utożsamiasz
sytuacje uzyskane przez obrót, to faktycznie masz 5 możliwości.
Ale ani o jednym ani o drugim w treści zadania mowy nie było.
13 cze 10:43
kochanus_niepospolitus:
Jak dla mnie to treść zadania jest niedoprecyzowana, jak zresztą 'jc' napisał.
Nie ma podanego czy ludzie danej narodowości są rozróżnialni (a przeważnie są

) oraz czy
miejsca przy stole są rozróżnialne.
Gdybyśmy mieli tutaj liczyć prawdopodobieństwo, to problemu by nie było ... ale tak nie jest.
13 cze 11:23