całka
Mati: Witam. Jak rozwiązać tą całkę
∫(x2+2√x)√dx
12 cze 12:12
Jerzy:
Różniczka jest pod pierwiastkiem ?
12 cze 12:15
Mati: chyba tak
12 cze 12:20
'Leszek: niemożliwe !
12 cze 12:20
zombi: Całka Riemanna − Stieltjesa
12 cze 12:21
zombi: Możliwe Leszek
12 cze 12:21
Jerzy:
Faktycznie .... nigdy się z taką nie zetknąłem
12 cze 12:23
Jerzy:
Zapis powinien wyglądać chyba tak: ∫(x2 + 2√x)d(√x)
12 cze 12:27
Mati: czy na kolokwium miałem zły zapis
12 cze 12:29
'Leszek: Całka Riemanna − Stieltjesa ma zapis ∫ f(x) d(g(x)) = ∫ f(x) g '(x) dx
a tutaj jest zapis √dx zaś powinien być zapis d√x
12 cze 12:29
'Leszek: przykład takiej całki :
∫ cos(x) d(sin(x)) = ∫ cos(x) *cos(x) dx = ∫ cos2(x) dx =......
12 cze 12:53
'Leszek: Nikt nie policzyl do tej pory tej calki :
| | x2 + 2√x | |
∫ ( x2 + 2√x ) d√x = ∫ ( x2 + 2√x ) (√x ) ' dx = ∫ |
| dx = |
| | 2√x | |
= (1/2) [ ∫ x
3/2 dx + ∫ dx ] = (1/5)
√x 5 + (1/2) x + C
12 cze 17:42
'Leszek: Inny przyklad takiej calki :
∫ x3 d(ln x) = ∫ x3 ( ln x) ' dx = ∫ x2 dx = x3/3 + C
∫ cos2x d(cos x) = ∫ cos2x ( cosx) ' dx = − ∫ cos2x sin x dx =
= [ podstawienie : cos x= t , dx = −dt/sin x ] = ∫ t2 dt = (1/3) cos3x + C
12 cze 17:51