s
Adam: Sprawdzi ktoś czy zrobiłem poprawnie zadanie. Witam, proszę o pomoc. Oblicz pole obszaru
ograniczonego wykresem funkcji −x2 +x + 6 oraz osią OX
f(x)= −x2+x+6
Δ=1−4*(−1)*6=25
√Δ=5
x1= 3
x2= −2
∫−23(x2+x+6)dx=∫x2 dx +∫x dx+6∫1dx= x3x+ x22 +6x +C
12 cze 12:06
Jerzy:

P =
−2∫
3(−x
2 + x + 6) dx
12 cze 12:10
powrócony z otchłani:
Po pierwsze − calkuje sie od lewej do prawej (granice calkowania)
Po drugie − nie policzyles calki oznaczonej ... tylko nieoznaczona i zrobiles to zle ( ile
wynosi calka z −x
2 
)
12 cze 12:47