równanie
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: Witam,
Mam do rozwiązania równanie: n = a γ2+ b γ+c,
gdzie n = 0.90
i γ = 546,1
12 cze 10:15
kochanus_niepospolitus:
i co ... i to wszystko
12 cze 10:18
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: tak, zapomniałem dodać, że mam policzyć a, b i c.
Nie wiem jak to zrobić. W przyszłym roku będę powtarzał 3klasę gimnazjum. Teraz mama każe mi
się teog uczyć.
12 cze 10:21
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: Moglibyście mi to wytłumaczyć?
12 cze 10:22
kochanus_niepospolitus:
na pewno w gimnazjum by Ci nie dali takiego zadania.
nikt by Ci nie kazał z jednego równania wyliczyć 3 niewiadome.
12 cze 10:22
kochanus_niepospolitus:
Jeżeli masz mniej równań niz niewiadomych które masz wyliczyć, to niemożliwe jest wyliczenie
tychże niewiadomych − zapamiętaj to
12 cze 10:23
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: Jestem w gimnazjum.
0.90 = 298225,21a+546.1b+c
Nie da się togo zrobić?
12 cze 10:25
kochanus_niepospolitus:
nie ... w takiej formie jak to jest, nie da się tego zrobić
z pewnością masz jakąś treść zadania, której oczywiście nie podałeś, bo stwierdziłeś że nic tam
nie ma ... a zapewne z treści zadania można ułożyć dwa kolejne równania
12 cze 10:27
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: W układzie współrzędnych (γ0, n) nanieść punkty doświadczalne. Wykreślić (na
wspólnym arkuszu) krzywe dyspersji n(γ0) dla badanych materiałów dopasowując do
punktów doświadczalnych metodą najmniejszych kwadratów parabole postaci
n=aγ02+bγ0+c.
Podać równania krzywych z obliczonymi wartościami
współczynników a, b i c.
12 cze 10:31
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: Wszystko mam oprócz współczynników abc.
12 cze 10:31
kochanus_niepospolitus:
tak ... a wiesz co to jest 'metoda najmniejszych kwadratów'

Którą to metodę masz UŻYĆ do
wyliczenia tychże współczynników a,b,c
12 cze 10:33
Caitlyn najlepszy ADC. yasuo: Coś słyszałem, ale nie rozumiem. Pani nauczycielka słabo tłumaczy. Mógłbyś podpowiedzieć?
12 cze 10:34
12 cze 12:29
PrzyszlyMakler: ludzie, serio nie rozpoznajecie trolla? XD
12 cze 14:14