układ równań
abcd: Wyznaczyć liczbę rozwiązań w zależności od parametru k:
x+ky+z=1
2x+y+z=k
x+y+kz=k2
12 cze 09:20
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
12 cze 09:23
kochanus_niepospolitus:
jaką metodę wykorzystasz
12 cze 09:24
abcd: Kroneckera−Capelliego
12 cze 09:42
kochanus_niepospolitus:
no to dajesz
12 cze 09:44
abcd: jakbym wiedziała, to bym tutaj nie pisała
12 cze 09:56
kochanus_niepospolitus:
rzędu macierzy nie potrafisz policzyć
12 cze 10:01
jc: Jeśli wyznacznik różny od zera, mamy jedno rozwiązanie.
Przypadki, kiedy wyznacznik jest zerem rozpatrz osobno
(możesz mieć mnóstwo rozwiązań lub wcale).
Co rozumiesz przez metodę Kroneckera−Capelliego?
12 cze 10:02