trygonometria
Matii: Mam takie proste zadanie ale nie jestem pewien jedenj rzeczy czy mogę coś z tym dalej zrobić?
rozwiąż równanie
2sinx + 1 = 0
12 cze 09:04
kochanus_niepospolitus:
to powiedz jakiej rzeczy nie jesteś pewien
12 cze 09:05
Matii: Nooo czy to zadanie jest już skończone czy coś mogę z tym zrobić... no bo sin 30 stopni to 1/2
ale tutaj mam −1/2
12 cze 09:08
Matii: to mam podstawić po prostu −π/6 ? i później wiadomo +2kπ
12 cze 09:11
kochanus_niepospolitus:

to będzie mało ... spójrz na wykres f(x) = sinx
12 cze 09:13
Matii: czyli jeszcze −5π/6 +2kπ?
12 cze 09:17
kochanus_niepospolitus:
oraz −π/6 + 2kπ który miałeś początkowo
12 cze 09:17
Matii: a co jeżeli mam takie równanie cos(x−π/4) = √3/2
to jedno rozwiązanie mi wychodzi 10π/24+2kπ ale co z drugim ?
12 cze 09:18
Matii: bo tego już sobie chyba tak fajnie nie mogę rozrysować żeby to było takie widoczne
12 cze 09:19
kochanus_niepospolitus:
| | π | | π | |
x − 'coś' = − |
| + 2kπ ∨ x − 'coś' = |
| + 2kπ ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
⇔ x = − |
| + 'coś' + 2kπ ∨ x = − |
| + 'coś' + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
12 cze 09:21
kochanus_niepospolitus:
| | π | |
w ostatnim oczywiście miało być + |
| + 'coś' + 2kπ |
| | 3 | |
No i WSZĘDZIE jest π/
6 a nie π/3
12 cze 09:22
Matii: okej dziękuje bardzo jesteś wielki
12 cze 09:23
kochanus_niepospolitus:
Czy ja wiem ... nawet tych 185 cm nie mam

Więc za wysoki to ja nie jestem
12 cze 09:25