Nierówności trygonometryczne
Matii:
12 cze 08:27
powrócony z otchłani:
cos3x < 0.5 ⇔ 3x ∊ ( π/3 +2kπ ; 2π − π/3 + 2kπ)
Teraz dzielisz to przez 3 ... aby miec przedzial do ktorego nalezy x
12 cze 08:43
Matii: Dziękuję
12 cze 08:47
Matii: a tam nie powinno być (π/3 + 2kπ ; π− π/3 +2π)
12 cze 08:50
Matii: ktoś potwierdzi lub zaprzeczy bo nie jestem pewien
12 cze 08:59
'Leszek: Jest dobrze , popatrz na wykres funkcji y = cos α , przy rozwiazywaniu zwlaszcza
nierownosci trygonometrycznych wykresy sa bardzo przydatne !
Ostateczne rozwiazanie mozna zapisac : x ( π/9 ; 5π/9 ) + 2kπ/3
12 cze 09:00
kochanus_niepospolitus:
12 cze 09:03
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | π | | π | |
albo po prostu popatrz, że cos x = |
| ⇒ x = − |
| + 2kπ ∨ x = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
12 cze 09:04
Matii: okej dziękuję za pomoc
12 cze 09:08